Информация

Цени на паркет: Каква е реалната цена на един паркет

Цени на паркет: Каква е реалната цена на един паркет

В случай, че сте решили да закупите паркет, то важно е да знаете как се формира реалната цена на вашата покупка. Факторите, определящи крайната цена са много и са в зависимост от избраната подова настилка и нейните конкретни характеристики. Вариантите са няколко – масивен паркет, многослоен паркет и ламиниран паркет, като всеки от тях има своите особености и допълнителни качества.

Ето и основните правила при образуването на реалната цена на всеки един от тези видове настилки:

Ламиниран паркет /ламинат/

Обикновено е в готов за монтаж вариант. Ламинатите в по-голямата си част се произвеждат с добре познатата клик система, която осигурява бързо и безпроблемно монтиране, без да са необходими допълнително лепила и други подобни консумативи.

Покупката на пакетите с ламиниран паркет не приключва до тук. Трябва да предвидите и средства за подложка под ламината, а също така и за первази към него, както и за финал – преходни лайсни. Разбира се, много е важно и кой всъщност ще се заеме с монтажните работи на всички тези елементи от вашата покупка. Така в обобщение можете да си направите следния списък, преди да пристъпите към покупката:

 • Ламинат
 • Первази
 • Винт и дюбел за монтажа на первазите /в зависимост от модела може и с клипс/
 • Лайсни
 • Подложка

Многослоен паркет

Тук има няколко варианта. Често многослойните паркети са готово лакирани, някои от тях дори са на клик система за лесно сглобяване. При този вид настилки също трябва да предвидите подложка, понякога лепило, в зависимост от това дали горният слой е обработен или не – лак за паркет. Отново ще са необходими первази, лайсни и консумативи за поставянето им. Не на последно място е важен и самият монтаж и цената на труда.

Масивен паркет

Един масивен паркет може да бъде в натурален вид, готово лакиран или предварително омаслен. Тук задължително ще трябва да предвидите следните консумативи:

 • Лепило за паркет – различни видове в зависимост от това дали ще се залепва за пода или пък в сглобките
 • Лак и грунд за паркет – когато е в необработен вариант
 • Смола за запълване на фугите – отново когато е натурален и е необходимо циклене
 • Често се препоръчва и грунд за замазка, стига основата да е такава
 • Заплащане на монтажните дейности
 • Первази и лайсни, както и консумативи за монтажа им

Много важно е да съобразите, освен всички тези консумативи, то и някои допълнителни услуги. Често фирмите таксуват своите клиенти с доставка, ето защо е добре да попитате дали това перо е включено в цената на паркета или се заплаща отделно. Друг момент , който трябва да предвидите е разтоварването и качването на стоката до вашето жилище. Когато става въпрос за малки квадратури това не е голям проблем, но отново е добре да се поинтересувате дали фирмата доставчик предлага такава услуга и колко би струвала. В противен случай, ще се наложи да потърсите или ваши познати, които да ви съдействат, или пък фирма, която предлага хамалски услуги.

Повече и подробна информация за формирането на реалната цена на паркет, можете да получите от консултантите на фирма Sunrise на адрес София, ул. Иван Денкоглу 46 или пък на телефон 0885 225 444. Разбира се можете да ползвате и формата за запитване на нашия уеб сайт.

Попитай за цени на паркет

 

0