Масивен паркет

Масивен паркет - лукс и качество без компромиси

Полагането на масивен паркет ви обещава несравним уют и топлина във вашия дом. Ако не искате да правите абсолютно никакви компромиси във визията, то използването на този тип паркет е абсолютно задължителен компонент в реновирането на едно жилище.

Масивният паркет допринася за уникален стил и класа в едно жилище, вила или дори луксозен офис. Възможностите, предлагани при това решение са огромни, като можете да се възползвате и опцията, включваща неговото тониране в различни избрани от вас цветове, изкуствено състаряване и т.н. Насладете се на гостоприемството, съчетано с елегантност и естетика, което този страхотен продукт предлага.

 
Естествен дъбов паркетЕстествен дъбов паркет

Естествен дъбов паркет

Масивен дъбов паркет - тониранМасивен дъбов паркет - тониран

Масивен дъбов паркет – тониран

Светъл дъбов паркетСветъл дъбов паркет

Светъл дъбов паркет


Масивен паркет - ОрехМасивен паркет - Орех

Масивен паркет – Орех

Масивен дъбов паркет - ИзбеленМасивен дъбов паркет - Избелен

Масивен дъбов паркет – Избелен

Дъбов паркет - Рибена костДъбов паркет - Рибена кост

Дъбов паркет – Рибена кост


 

Видове масивен паркет от Sunrise

 

Special – Този тип дъбов масивен паркет и дюшеме е с равномерна радиална структура, породена от естествения растеж. 80% от нишките на дървото преминават от единия край до другия на паркетината. Не се допускат беловина, чепове и ярки различия в цвета на дървесината.

Prima – Тези дъбови дюшемета и масивен паркет са също с равномерна тангенциална и радиална структура, породена от естествен растеж на дървото. Не се допуска присъствието на беловина, чепове и груби различия в цвета на дървесината. Все пак рядко явление са малките чепчета до 1-2мм.

Natur – Характеризира се с равномерна структура, породена от естествения растеж е характерна и за този дъбов паркет и дюшемета. Допускат се ярки разминавания в цвета на дървесината, като беловината достига до 30% и понякога включва сраснали чепове до 4-5мм.

Rustic – Серията изразява равномерна структура, породена от естествения нормален растеж. Допускат се ярки оцветявания, някои зачеквания, напуквания, както и здраво сраснали и тъмни чепове, както и обща беловина до 60%.

 

Цени дъбов масивен паркет и дъбово дюшеме

Prima цени
Prima
Дъбов паркет
Natur цени
Natur
Дъбов паркет
Rustic цени
Rustic
Дъбов паркет
5см х 25,30,35см 48.00лв
7см x 25,28,35см 54.00лв
7см x 40-70см 60.00лв
9см x 40-70см 72.00лв
10см x 30-150см 75.00лв
Дюшеме 12см x 50-240см 78.00лв
Дюшеме 14см x 50-240см 85.50лв
Многослоен 16см x 50-240см 84.00лв
Многослоен 18см x 50-240см 88.50лв
Многослоен 20см x 50-240см 91.50лв
Многослоен 22см х 50-240см 96.00лв

 

*Всички цени за масивен паркет по-горе са крайни в лева, с включен ДДС и се отнасят за 1 кв.м. Дебелина на паркета – 20мм.

**Възможно е и фиксиране на конкретна дължина по ваше желание за размери на паркет при всички серии с ширина от 7 до 10см. Това повишава крайните цени на паркет с 20%.

 

Често задавани въпроси за масивен паркет

 • Защо да изберем масивен паркет?

  Когато избирате за подова настилка масивен паркет, трябва да знаете, че това ви осигурява дълъг експлоатационен период, топлина и уют във вашият дом. Независимо на какъв тип масивен паркет ще се спрете, той може да бъде многократно реновиран – включващ циклене и лакиране или омасляване.

  Ако пък решите да промените цвета му – няма проблем, това може да бъде постигнато с така наречените байцове за паркет или пък с цветни лакове. Тониране на паркет обаче е препоръчително само за светлите дървесини – като дъб например.

 • Как трябва да е подготвена основата за полагането на масивен паркет?

  Преди да положите масивен паркет, трябва предварително да сте подготвили основата на пода. Изключително важно е замазката да бъде равна и здрава, да не е прекалено пореста и да е напълно изсъхнала.

  Преди започването на процедурата по полагане на масивен паркет, задължително условие е със специален инструмент (влагомер) да се измери влагата в замазката, като това е валидно само за новоположени замазки. Ако все пак вашата замазка не е достатъчно равна и не желаете да се направи нова такава, или има някакви технически пречки за това, то можете да монтирате дървени плоскости – OSB или шперплат в зависимост от конкретната ситуация. Така ще подготвите една добра основа за полагането на избраният от вас масивен паркет.

 • Може ли да се сложи масивен паркет върху плочки?

  Можете да положите масивен паркет върху плочки, но те трябва да са здраво залепени към замазката. Естествено е важно и да бъдат добре подравнени.

 • От какво зависи цената на масивният паркет?

  Когато избирате масивен паркет, разбира се важна и неговата цена. Тя се формира от няколко основни показателя – вид на масивния паркет, селекция и размери.

  Когато говорим за видове паркет, имаме предвид от какъв тип дървен материал е направен – дали това е екзотична дървесина или пък типична за нашите географски ширини (дъб, бук, ясен, череша, орех). Екзотичните паркети често, но не винаги, са по-скъпи от другите.

  От друга страна колкото по-малък и шарен е дадения масивен паркет, толкова по-евтин е той. Дюшеметата, напълно логично, са с по-висока цена отколкото малкият паркет с размери 5/30см например. Селекцията се прави на база наличието на чепове и беловини, както и тъмни петна по паркета. Най-шареният и най-евтин паркет е така нареченият рустикален – с много чепове, беловини и тъмни петна, като в този вариант цените може да започват и от 15 лева за квадратен метър.

  Най-качественият масивен паркет е т.нар. Special, в която не се допускат никакви чепове и беловини и паркетините са с равномерна радиална структура, като няма ярки различия в цветовете на паркетините. Този масивен паркет, логично, е с най-високи цени – между 50 и 150 лева за квадратен метър, когато става въпрос за дъб например.

 • Колко често се цикли масивен паркет?

  В зависимост от натовареността на помещението процедурата по реновиране – циклене и лакиране на масивен паркет може да се прави през различни интервали от време. Най-често лакиране и циклене на паркет в този случай е добре да се прави в периода между 5 и 15 години след полагането му.

 • Може ли да да използваме масивен паркет за подово отопление?

  Масивният паркет не е подходящ за подово отопление. Най-добре при подобни изисквания от ваша страна да използвате ламинат или многослоен паркет, като все пак се съобразите и с техническата спецификация на конкретния случай.

 • Как се определя твърдостта на масивният паркет?

  Има две скали, по които се определя степента на твърдост на различните видове масивен паркет – Янка и Бринел. И двата метода измерват съпротивлението на дървото и неговата устойчивост на износване.

  И при метода Янка и при този, наречен Бринел се използва стоманена сфера с определен диаметър. В опитите на Янка този диаметър е 11.28мм, като се измерва силата, която е необходима да се приложи, за да вградите сферата до ½ от нейния диаметър в съответния вид дърво.

  Колкото е по-голяма тази сила, толкова по-твърд е паркета. При метода Бринел се използва стоманена сфера с диаметър 10мм и точно определена сила – 29kN (килонютона). По определена формула, която отчита взаимовръзката между приложената сила, диаметъра на топчето и полученият отпечатък върху дървото, се определя неговата твърдост. Колкото по-малък е отпечатъка, толкова по-твърд е съответния вид дървен материал, от който в последствие се изработва и паркета.

 • Какво означава паркетина?

  Паркетина – това е единична дъска масивен паркет. Характеризира се с 3 основни размера – дължина, широчина и дебелина. Това е най-малката структурна единица от цялостния масивен паркет или друга дървена подова настилка.

 • Какво означава фаска?

  Фаска, това е фабричното скосяване на ъглите на нашия паркет. Тя може да бъде двустранна – по дължина на паркетините или четиристранна – по късата и дългата страна на паркетините. Обикновено с фаска са готово лакираните паркети, както и така нареченото дюшеме с широчина на паркетините по-голяма от 10см.

  Когато трябва да положите масивен паркет в просторно помещение, то подходящо е дюшеме с фаска. По този начин се откроява големият размер на паркетините и същевременно се създава усещане за по-голям обем.