Лепило за паркет

Лепило за паркет - за да са трайни подовите настилки у дома

Лепило за паркет – един от най-важните компоненти при полагането на масивен паркет у дома е именно лепилото за залепването му към пода. С този тип аксесоари за паркет не бива и не трябва да се прави компромис, тъй като, когато изберете качествено лепило за паркет, то осигурявате дълготрайна и стабилна подова настилка, която ще осигурява топлина и уют във вашия дом в продължение на дълги години.

Качественото лепило за паркет е важно, за да имате здраво залепена подова настилка. Някои прекалено евтини варианти на лепила след време водят до счупване на самото лепило и съответно след себе си това води до разлепване на подовата настилка, тъй като не притежават необходимата еластичност, както качествените лепила за паркет.

 

Лепило за паркет ZERO

Това лепило за паркет е двукомпонентно, съставено от 9:1 части, полиуретаново-епоксидно. Неговият състав е без разредители и вода, което е причина и за наименованието му. Подходящо е за залепване към пода на паркет, като основата може да бъде както циментова замазка, така и керамични плочки, мрамор и други.Лепило за паркет Zero

Освен за масивен паркет, може да се ползва за залепване и на многослойни паркети. Характеризира се с висока еластичност и издръжливост на опън, надлъжно и напречно на равнината. Важна характеристика е, че може да се използва дори при подово отопление. Разходна норма: 900-1400 гр/кв.м. с шпатула, в зависимост от основата на пода.

Страна на произход: Италия

Търговска марка: Vermeister

 

Лепило за паркет Repox

Repox е двукомпонентно полиуретаново лепило за паркет в части 9:1. Използва се за залепване на дървени подови настилки – както масивен, така и многослоен паркет. Основата към която се залепват може да бъде както циментова замазка, така и Лепило за паркет Repoxнеабсорбиращи подове – плочки, камък и други. Може да се приложи и при подово отопление.

Това лепило притежава добра еластичност и издръжливост на опън. Разходната му  норма е 900-1400гр/кв.м. с шпатула, като варирането в количествата е допустимо заради основата върху, която се нанася.

Страна на произход: Италия

Търговска марка: Vermeister

 

Лепило 66A – D4

Представлява 1-компонентно лепило, което има специално предназначение. Използва се в случаите, когато паркета не е Лепило за паркет 66A-D4добре залепен за основата на пода. То прониква в кухините, които са се образували между замазката и паркета и по този начин, благодарение на добрите му характеристики, ги запълва и води до стабилна връзка, като така се преодолява звукът на кухо, при ходене върху настилката. Разходната норма при това лепило е от порядъка на 80-100гр/кв.м.

Страна на произход: Белгия

Търговска марка: Soudal

 

 

Често задавани въпроси за лепило за паркет

 • Как да преценим разходната норма на лепилото за паркет, което сме избрали?

  Като цяло всяко лепило за паркет има препоръчителна разходна норма – около 1-1.5кг за м2. Ако обаче вашата основа за полагане на паркет е груба или пореста замазка, то разходната норма може да достигне до 2кг/м2.

 • Защо е важно лепилото за паркет да е еластично?

  Когато залепвате паркета за някаква основа – замазка или друг тип, то лепилото което ще използвате трябва да има достатъчно добра еластичност. В противен случай, рискувате да се счупи, което би довело до разлепване на паркета.

 • Как се нанася лепилото за паркет?

  Инструментът за нанасяне на лепило за паркет обикновено е шпакла, която е специално назъбена за целта. Трябва да знаете, че след нанасянето на лепилото и залепването на паркета, известно време не трябва да се стъпва отгоре – обикновено до 24 часа. Температурата, при която се нанася лепилото трябва да бъде в границите между 15 и 25 градуса по Целзий. Различните модели лепила имат различно отворено време за работа, но обикновено е до 60 минути максимум.

 • Какво да правим, ако паркета не е добре залепен към пода и има кухини?

  Има решение на този проблем, това е лепилото 66A-D4. Неговото предназначение е точно с такава цел. Методът на работа с него е следният: пробивате малка дупка в паркета, там където е кухината и след това с помощта на спринцовка или друг подобен предмет сипвате лепило в дупката. Трябва да имате предвид, че то се раздува подобно на пяната и не прекалявайте с количеството, което използвате. След това дупката се замаскира с цветен силикон.