Екзотичен паркет

Масивен екзотичен паркет - стил и изящество без граници

Екзотичен паркет - МербоЕкзотичен паркет - Мербо

Екзотичен паркет – Мербо

Екзотичен паркет - АкацияЕкзотичен паркет - Акация

Екзотичен паркет – Акация

Екзотичен паркет - ДусиЕкзотичен паркет - Дуси

Екзотичен паркет – Дуси


Днешният масивен паркет може да бъде изработен от различни видове дървесина. Най-разпространени у нас са дъбов паркет, паркет орех, череша и ясен. В последните години много популярен стана и т.нар. екзотичен паркет. Този вид масивни паркети се произвеждат от естествен дървен материал, откриваем в най-различни точки по света.

На пазара се различават следните най-често срещани типове екзотичен паркет:

  • Паркет Венге (Wenge) – тропически дървен материал, с много тъмен цвят и отличителна шарка. Дървесината е с висока плътност и сравнително твърда и поради тази причина е подходяща за използване като подови настилки. Важна особеност е, че често изсветлява от слънчевата светлина и добива кафяв оттенък. Твърдостта му по скалата на Янка е 1630 единици.
  • Паркет Дуси (Doussie) – естествената среда, в която вирее материалът за този тип екзотичен паркет е тропическата част на Африка или Азия. Паркет дуси се характеризира с вариращ от червеникаво-кафяв до бледо кафяв цвят и сравнително чиста структура. Този тип дървесина също променя цветът си с течение на времето – от по-бледо кафяви тонове към по-тъмно махагонови. Твърдост по скалата на Янка: 1810.
  • Бамбуков паркет (Bamboo) – страна на произход е Китай. Бамбукът под формата на екзотичен паркет може да се открие в различна цветова гама, чрез специална обработка или тониране. Преобладаващите цветове са светло жълт, кафяв, тъмнокафяв. Има ярко отличителна структура с тънки ивички. Освен за подови настилки бамбукът и въобще този тип екзотичен паркет се използва и за най-различни интериорни решения – от отглеждане на самото растение, сувенири, дъски за рязане и много други. Що се отнася до паркета – твърдостта му по скалата на Янка е 1380 единици.
  • Мербо (Merbau) – това растение откриваме в Югоизточна Азия. Паркет Мербо се характеризира с ясно изразена изчистена структура без наличие на чепове. От друга страна обаче цветовата гама доста варира – от жълтеникав през червен до тъмнокафяв цвят. Забелязват се жълтеникави ивички (петънца) или т.нар. жълт прах, които са негова особеност и екзотичност. Твърдост по скалата на Янка: 1925 единици, като този масивен екзотичен паркет е подходящ е за полагане в помещения с по-високо натоварване.

Често задавани въпроси за екзотичен паркет

  • Какво представлява т.нар. екзотичен паркет?

    Екзотичен паркет се нарича този, който е изработен от дървесина, нетипична за нашите географски ширини. За България най-широко разпространеният екзотичен паркет е от дъб, бук, ясен, череша, орех. Екзотичен паркет се води този изработен от мербо, бамбук, дуси, венге, американски орех, лиственица, както и от различните видове тик.