Информация

Как се формира цена на подови настилки

Как се формира цена на подови настилки

Формирането на цената на дървените подови настилки зависи от няколко основни фактора. Това са именно какъв вид е настилката, готово обработена ли е или пък има последващи операции които трябва да се извършат, необходими ли са допълнително завършващи профили.

Като цяло общата цена на една завършена подова настилка включва няколко елемента, които са неизменна част от нея и често може да пропуснете някои от тях. Закупуването на определен вид паркет например не означава, че сте приключили с това перо, трябва да предвидите и следните допълнителни разходи:

  • Консумативи за полагането му – това са лепила, грундове, лакове, смоли и други важни аксесоари, чието качество е на второ място след качеството на паркета. Те ви гарантират дълготрайна и безпроблемна експлоатация години наред. Цените варират, но като цяло специално лаковете за паркет трябва да бъдат съобразени с натовареността на помещението и неговата специфична употреба.
  • Цена на монтажните работи – второто изключително важно перо от полагането на подови настилки са цените на монтаж. Те разбира се са най-разнообразни, но когато срещнете в търсенето си прекалено ниска цена, то логично е да се замислите дали няма някаква уловка или просто ниско качество на монтажните работи.
  • Доставка – някои фирми съвсем умишлено не съобщават на клиентите си, че транспортът трябва да се заплати допълнително. При други пък той е включен в цената или безплатен. Ето защо препоръчително е винаги да питате за цената на транспорт на избраната от вас подова настилка. Това все пак може да се окаже допълнително перо в предвидения бюджет.
  • Завършващи профили – когато вашата подова настилка е доставена и монтирана, остават завършващите профили, а това са именно первази и лайсни. Дървените подови настилки винаги имат технологична фуга, която трябва да се прикрие по някакъв начин. Специално за тази цел са разработени первазите за под, които освен че прикриват отстоянието до стената на паркета, то и скриват кабели, които не са вградени в стената. Лайсните пък са средството, чрез което се скрива преходът между две настилки, като обикновено се поставят под вратите.

В крайна сметка формирането на крайната цена на подови настилки включва множество фактори, а не само видът на самата настилка. Ето защо е добре да ги предвидите, а и да се посъветвате в специализиран магазин с професионален консултант от екипа.

Ако имате допълнителни въпроси, то можете да използвате онлайн чат платформата ни, която ще ви даде възможност да попитате за всеки аспект от цената на избраните от вас подови настилки.

0