Информация

Масло или лак за паркет да изберем

Масло или лак за паркет да изберем

Купувайки естествен масивен паркет, без предварителна обработка, пред вас се поставя въпросът какво точно да бъде финалното о му покритие. Изборът който ще направите е от изключителна важност за последващите начин на почистване, експлоатация, специфични грижи. Този избор е от съществено значение за вашата цялостна дървена подова настилка и нейните характеристики, обусловени именно от финалното й покритие с масло или лак за паркет.

Познати са основно два вида завършващи покрития – лак за паркет и масло за паркет, които са най-често използваните в днешно време. Разбира се тук може да се причисли и така наречената вакса за паркет, която е също добро решение. Но нека покажем основните предимства и недостатъци на маслото и лака, като надяваме се ви помогнем да направите вашият избор според специфичните ви изисквания.

Лак за паркет

Основните положителни черти на типичния лак са паркет са лесното му почистване и поддръжка. Полагайки лак за паркет, вие ще притежавате няколко основни предимства – лесна поддръжка, здравина на повърхностния слой, филм, който защитава дървото от попадането на вода и други течности, както и от други типове замърсявания. По-голямата износоустойчивост на лакираните масивни паркети е една силна предпоставка за да спрете своят избор на тях.

Недостатъците на лакът за паркет не са много. Основно те могат причинени от употребата на некачествени лакове с неясен произход или пък прекалено занижени разходни норми. При вторият случай последствията са на лице съвсем скоро след полагането му – по-бързо се захабява, повърхностния слой буквално се изтърква и се налага скорошно циклене на цялото помещение. Тук с пълна сила действа поговорката – евтиното излиза скъпо. Едно ново циклене в такива кратки срокове би ви коствало много загуба на време, преместване на луксозните мебели и разбира се допълнителен разход за труда и новите материали.

Масло за паркет

Традиционното масло за паркет има няколко отличителни предимства, които налагат неговото търсене – то е натурален продукт, съдържа растителни масла, а ваксата съдържа восък и екстракт от пчелен восък. При него характерно е, че могат да се правят лесни корекции на малки участъци, където видимо има нараняване на цялостния слой, като надрасквания например. От друга страна то придава един по-натурален вид на паркета без да оставя видим филм на повърхността.

Недостатъци  при избор на масло за паркет могат да бъдат трудната поддръжка, налагаща използването на специални почистващи и поддържащи препарати, честото периодично омасляване, поради по-бързото му захабяване. Отличително при него е че не бива да се оставят попаднали на повърхността течности дълго време, тъй като вероятността от проникването им в дървесината е доста голяма, а това би предизвикало потъмняване и образуване на петна.

Повече информация можете да откриете като се свържете с нас чрез онлайн формата за контакти, която виждате долу в дясно на вашия екран или на телефон: 0885 225 444


0