Информация

Первази за под – как да ги използваме и защо

Первази за под – как да ги използваме и защо

Первази за под се използват за плавния преход между пода и стената. В зависимост от самата подова настилка те могат да бъдат различни видове – дървени от масив, фурнировани, обикновени PVC первази за под, или полиуретанови.

При някои специфични подови настилки могат да бъдат изработени и от съответния материал – като кожените подове и первазите към тях. Що се отнася до плочки или гранитогрес, то в този случай може да се изработи цокъл от същия материал или пък да се ползват полиуретанови первази за под, които се боядисват.

Когато избирате первази за под, вие не купувате просто едни профили, вие всъщност правите естетично обосновано предпочитание за това до колко акцента в помещенията да бъде точно върху первазите, или пък не желаете да привличат в голяма степен вниманието. Первазите са напълно логичният и изящен завършек на всеки под. Тяхно основно предназначение е освен прехода, то и прикриването на технологични фуги.

Такива обикновено се получават при положен масивен паркет или при неговият аналог ламиниран паркет – обикновено около 1см отстояние от стената. Тази фуга може да бъде прикрита и с Г-образни преходни лайсни при необходимост, но най-честият вариант са первазите. Едно много семпло решение са первази с височина около 3см, които са почти незабележими а и предпочитани и широко разпространени в миналото.

Един от проблемите които се решават с первази за под е скриване на кабели. Обикновено това са кабели за интернет, телефон или най-различна битова техника, които не са вкопани в стените. Тогава единственият начин да се прикрият е именно благодарение на подходящите профили первази. Едно от най-практичните решения е ПВЦ первази за под, чиито профили имат лента в предната си част, която лесно се демонтира, а между нея и основният профил се поставят кабелите. Така дори да се наложи да отстраните някакъв проблем свързан с кабелите, то лесно имате достъп до тях и няма да се налага демонтаж на целия перваз. Но както вече споменахме, те са подходящи предимно за ламиниран паркет или пък плочки.

Важно е да знаете, че масивните дървени первази за под или фурнированите такива не търпят огъване. Поради това стените ви трябва да са сравнително прави и да няма кривини по тях. Леки корекции могат да се правят с цветен силикон, но в много малки допустими граници. От друга страна пък, полиуретановите модели са сравнително по-гъвкави и така прикриват в по-голяма степен неравностите.

Тук отново можете да прикриете недостатъците, този път с монтажния силикон за первази за под, а след това да ги боядисате в съответния цвят. Ако имате различни овали или колони, то можете да изберете специално огъващи се профили на первази, които са аналогични на неогъващите се модели.

Повече за моделите первази за под и тяхното приложение можете да научите на интернет адрес Sunrise-bg.com или в шоурумът на Sunrise на бул. Александър Малинов 51, Метро Сити ТБЦ, партер, маг. А05, гр. София.

Попитай за цени на первази за под

0