Информация

Как да съхраним паркета красив за дълги години

Как да съхраним паркета красив за дълги години

Когато имате вече монтиран паркет, особено масивен такъв, то ще трябва да полагате определени грижи за него. Не се изисква нещо трудоемко, или отнемащо много време, но поддръжката е от изключително значение за дългогодишната експлоатация на вашите дървени подови настилки.

Ето и някои прости правила, които ще ви дадат отговор на въпроса как да съхраните един паркет по-дълго време:

  • На първо място е много важно да се поддържа оптимална влажност в помещението. Можете да закупите специален уред измерващ влажността на въздуха в стаята. Оптималната граница е от 40% до 60% влажност на въздуха, а температурата до 25 градуса.
  • Следващ важен фактор е да не допускате абразивни частици върху вашият масивен паркет. Те могат да бъдат внесени с кални обувки от вън или пък от почистващи препарати. Редовното почистване с подходящи препарати за паркет е гаранция за продължителната употреба на вашата настилка в първоначалният си вид. Ако имате  положен паркет в коридор, то добре е да се отстраняват своевременно камъчета и песъчинки.
  • Мебелите трябва да имат протектори от долната страна. Най-често лаковото покритие на паркета се наранява от преместването на офисни столове. В този случай можете да закупите специални протектори, които са изключително евтини, но пък за сметка на това една такава минимална и навременно направена инвестиция, ще ви спести скорошно циклене на паркета. Има ги под формата на лепенки или пък гумени протектори за крачета на мебели, които са с вградени пирончета и директно се заковават.
  • Ако трябва да се положи паркет в помещение с по-висока натовареност – като офис или всекидневна, то добре е да изберете лак за паркет с по-висок клас на износоустойчивост. Така ще отложите цикленето в това помещение с години. Можете и да поискате да бъдат нанесени повече слоя от по-висококачествения лак, като по този начин удължавате експлоатационния срок.
  • Паркет и токчета – не е препоръчително върху вашия нов паркет да се стъпва с токчета, особено с метални капачки, тъй като все пак става въпрос за дърво, а металът неминуемо ще го нарани. И все пак, ако изберете лак за паркет в няколко слоя с висока степен на износоустойчивост (най-често тази методология се прилага при офиси и магазини), то можете да преодолеете в някаква степен и този проблем, но не напълно разбира се. Цикленето просто ще бъде отложено във времето.

Искате по-подробна информация? Потърсете ни на телефона посочен в дъното на страницата или в страницата за контакт, а най-лесно това може да стане през специалния ни онлайн чат в реално време – тук и сега, който ще откриете в дясно на вашия екран.

0