Информация

Ламинат или масивен паркет да изберем?

Ламинат или масивен паркет да изберем?

Избора между масивен паркет и ламинат при подбор на подови настилки за нашето жилище или друго помещение, което искаме да направим по-уютно често се оказва твърде сложна задача.

Наред с множеството възможности, между които можем да изберем, за да създадем комфорт и удобство на нас и нашето семейство като теракота, гранитогрес и други съществуват и по-класически подови настилки като масивен паркет и ламинат или както хората често наричан ламината – ламиниран паркет.

Въпреки множеството възможности, предлагани от по-модерните подови настилки, паркета, в това число и ламинираният паркет си остават предпочитан вариант, защото дървото е това, което прави един дом уютното, комфортно и топло място с неповторима атмосфера, което наричаме наш дом.

Качественият паркет често се оказва една от най-сериозните инвестиции, когато става дума за довършителни ремонти на нашето жилище. Този факт обаче не отказва хората да продължават да предпочитат паркет заради неговия дълъг живот и елегантност.

Много хора предпочитат да обзаведат своя дом с паркет, а своя офис с ламинат. „Домашният” паркет обаче изисква и доста повече грижи, като това включва и няколко слоя лаково покритие, което да допринесе за неговата правилна поддръжка и експлоатация. Масово предпочитани типове дърво за класически паркет са бук и дъб, макар през последните години търсенето на паркет, създаден от по-екзотична дървесина да изживява истински бум. Доста популярен се оказва т.нар. екзотичен паркет, както и различни видове дизайнерски и арт паркет.

За разлика от класическия паркет, ламинираният паркет или както е правилно да се нарича ламинат, е по-подходящ за използване в офис помещения. Подовата настилка ламинат се предпочита за подобни места, защото неговата поддръжка е по-лесна, макар живота му да е по-кратък от този на класическия паркет. Ламината е изграден от пресована дървесина, преминала през прахова обработка, за да се получи материалът, които ние днес познаваме.

И въпреки всичко, ламинираният паркет е създаден така, че да устоява на различни натоварвания и износоустойчивост – от подходящият за домашни условия клас AC3 , през този за по-натоварени помещения AC4, до този за много натоварвания AC5. Важно е да знаете, обаче, че ламинатът не е настилка която можете да реновирате, за сметка на масивният паркет. Веднъж надраскан или захабен, ламинатът трябва да бъде премахнат и заменен от друг такъв. Масивният паркет, за сметка на това, търпи множество цикления, ето защо е предпочитан за тези от вас, които държат на дългосрочна експлоатация на дървена подова настилка.

Все пак технологиите през последните години напреднаха значително и днес има доста скъпи видове ламинат, които са устойчива на най-различни видове експлоатации, като износоустойчивост, влагоустойчивост и др. Някои хора обаче все още предпочитат удобството и топлината на дома, за които допринася масивната дървесина, от която е създаден всеки качествен масивен паркет.

0