Информация

Паркет или какво всъщност представляват този тип подови настилки

Паркет или какво всъщност представляват този тип подови настилки

Паркет? Сигурно се чудите откъде идва думата паркет и каква всъщност е дефиницията за паркет. Ще се опитаме да ви поясним значението и какво представлява толкова разпространеният в нашите домове днес паркет.

Самата дума паркет идва от френски език, като е била създадена, за да характеризира тип подови настилки, които са създадени от масивна дървесина. Най-разпространените видове паркет в света се създават от няколко вида дървета, а сред тях са дъб, орех, череша, бук, бор и т.н.

Напоследък паркет бива създаван и от доста по-екзотични видове дървета заради повишеното потребителско търсене и стремежа на хората да създадат свое уникално и неповторимо място, което с гордост да наричат свой дом. Именно подобни решения откриваме, търсейки екзотичен паркет.

Практиката за поставяне на паркет изисква неговото създаване в стандартни геометрични форми като правоъгълници, триъгълници, но понякога можете да откриете и паркет под формата и на по-сложни геометрични фигури, които да отговорят дори на най-претенциозните и изискани вкусове и естетични виждания. Най-често формите във визуалното представяне на този тип подови настилки се асоциират с т.нар. дизайнерски или художествен паркет.

Цветът на един паркет също може да варира. В зависимост от използваният материал, цветът на вашия паркет може да бъде както жълтеникав, така и червеникав или кафеникав. Благодарение на използването на покривни смеси като лаковете, с който се третира настилката при лакиране на паркет, цвета може да бъде коренно променен. Въпреки всичко най-предпочитан от ценителите на паркет цвят си остава естественият цвят на дървото, от което той е създаден.

Паркетът е една от най-предпочитаните настилки за всеки български дом днес. Като той е висок ценен най-вече заради уюта и топлината, красотата и естественото излъчване, които предоставя на цялото семейство.

 

0