Информация

Ламиниран паркет: Плюсове и минуси

Ламиниран паркет: Плюсове и минуси

Често при покупката на подови настилки и ламинат ни се налага да правим различни преценки и да сравняваме предимствата и недостатъците на един или друг тип. Тъй като това е една наистина немалка и освен това сравнително дългосрочна инвестиция във вашият под, то добре е да прецизно премислена. Що се отнася до добре познатия ламиниран паркет, преди да пристъпите към фактическата покупка, полезно би било да знаете неговите плюсове и минуси.

Предимства на ламинирания паркет

Положителните качества на ламината са сравнително много. Едно от най-отличителните е лесният и бърз монтаж. При новите модели не е необходимо никакво лепило, тъй като повечето от тях са с така наречената клик система, осигуряваща качествено заключване на дъските една към друга. Много важна характеристика на качествения ламиниран паркет е неговата съвместимост с подово отопление.

Важно е да съобразите и факта, че един ламинат има различни класове износоустойчивост, които трябва добре да съчетаете с помещенията, в които трябва да бъде поставен ламиниран паркет. Ако става въпрос за стая с по-голяма натовареност, като всекидневна например или пък офис, то минималният клас на износоустойчивост трябва да бъде отговарящ поне на АС4/32.

Към плюсовете, които касаят ламиниран паркет може да се добави и огромното разнообразие от декори. Повечето от тях, съвсем логично представляват имитации на масивни паркети и дюшемета. Но все по-често се срещат и такива, които наподобяват камък, или пък имат съвсем различен дизайн, подходящ за модерни интериорни решения.

Недостатъци на ламинирания паркет

Основният минус на един ламиниран паркет се състои във факта, че той не подлежи на абсолютно никакво обновяване. За разлика от масивните паркети, един ламинат не може да се цикли, което означава, че ако случайно го надраскате, или пък изпуснете тежък предмет върху него и се образува вдлъбнатина, то по никакъв начин не може да се прави корекция.

След определеният срок на експлоатация, когато вече е прекалено изтъркан или повреден по една или друга причина, ламинираният паркет трябва да бъде премахнат. Това е една трудоемка задача, тъй като е необходимо да отстраните от съответното помещение всички налични мебели и чак тогава да пристъпите към демонтаж. Вече положеният ламиниран паркет трябва да бъде добре поддържан и пазен, също като масивният такъв. Това включва редовно почистване и навременно отстраняване на течности, попаднали на повърхността му.

Повече информация, касаеща положителните и отрицателни характеристики на един ламиниран паркет ще получите в шоурума на Sunrise паркет на ул. Иван Денкоглу 46, София.

Ламинат според очакванията ви

0