Информация

Бамбуков паркет – предимства и недостатъци

Бамбуков паркет – предимства и недостатъци

Все по-търсен на пазара е добре познатия бамбуков паркет. Вариантите при него са най-разнообразни, особено в последните години, когато тази подова настилка е предпочитана поради добрите си качества и предизвиква нарастващ интерес. Бамбуковият паркет притежава повече предимства, отколкото недостатъци, които ще се опитаме да ви опишем в следващите редове.

Плюсове на бамбуковия паркет

Като първо предимство може да се отбележи неговият лесен монтаж. Този паркет спада в графата екзотични настилки и обикновено може да се намери в готово лакиран вариант. Това спестява много време при полагането му, от една страна, а от друга не са необходими стандартните процедури, валидни за останалите видове необработени паркети. Те включват циклене, фугиране, лакиране, като може да отнемат около една до две седмици, в зависимост от желаният брой слоеве лак, както и от размерите на помещенията. Единственото което трябва да се извърши при монтажа на бамбуков паркет е да се залепи, независимо дали в сглобките или за пода.

Следващо предимство е ниската цена. Тя всъщност понякога е в пъти по-ниска от други екзотични паркети, като тик, палисандър, маслина и прочие. Най-обикновените варианти на бамбуков паркет са на цени колкото да речем един по-скъп ламинат от висок клас. Това е и една от основните предпоставки да бъде толкова търсен и предпочитан. Красотата му също не е за пренебрегване, разбира се.

В цветово отношение натуралният цвят на един паркет от бамбук е жълтеникав, но има и специално обработени и тонирани варианти, които обхващат цветове като кафяв, черен, избелен, червен и други. Можете да се спрете и на пресован или също известен под името карбонизиран бамбуков паркет. Той е доста по-плътен от обикновения, като съответно и здравината му е по-голяма.

Според таблиците за твърдост на дървените материали, бамбукът има по-голяма такава, отколкото някои видове дъб. Тези данни заслужават наистина внимание, особено ако смятате да го монтирате във всекидневна, където и натоварването е по-високо, обусловено от по-честото посещение на това помещение.

Минуси на бамбуковия паркет

За недостатък може да се сметне фактът, че някои модели не подлежат на циклене, но като цяло повечето нови и познати на пазара бамбукови паркети могат да се изциклят след години. Поддръжката му трябва да бъде както на всички останали масивни паркети – необходимо е да се съблюдава да не бъде наводнен, влагата в помещенията да не е прекалено висока или ниска, както и своевременно да се отстраняват камъчета и други подобни замърсявания, ако е поставен в коридор например.

Както всички останали готово лакирани паркети, когато изберете бамбуков паркет, трябва да знаете, че той има фаска по дължина на дъските, което би могло да се сметне за недостатък. Но пък фаската подчертава красотата на отделните дъски и визуално те изглаждат като дюшеме, така че не винаги може да се сметне за отрицателна страна.

Екзотичен паркет от бамбук

0