Информация

Стиропорни корнизи – къде и как да ги използваме

Стиропорни корнизи – къде и как да ги използваме

Корнизите от стиропор са едно декоративно интериорно решение, което е подходящо за всеки дом. Когато искате красив завършек между стените и таванът, то така наречените стиропорни корнизи са едно прекрасно решение.

Разнообразието на профилите е голямо. Можете да откриете корнизи с различна височина, както и разнообразни орнаменти, които да покрият  вашите естетически представи. Декоративните стиропорни корнизи притежават няколко основни характеристики. Като цяло те са изработени от по-неустойчив материал, в сравнение с полиуретановите аналози, но пък за сметка на това са едно доста по-бюджетно решение за вашият дом или офис.

Ще откриете, че стиропорните корнизи са в пъти по-евтини, отколкото други подобни аналози от различни материали. Практически няма значителна разлика, от гледна точка на продължителност на експлоатацията им. Това се дължи на факта, че рядко имате пряк физически достъп до тавана на помещенията и така вероятността да бъдат деформирани и наранени по някакъв начин е изключително малка. Ето защо тези стиропорни корнизи са често предпочитан избор за красиво решение на преходът стена-таван. Важно е да се знае, че те задължително се боядисват, най-често в бял цвят.

Преди да положите декоративните стиропорни корнизи, стените и таванът ви трябва да са напълно подготвени за монтажът им. Това означава, че трябва да са завършени всички операции по шпакловане и боядисване. Ако пък сте избрали тапети или декоративна мазилка, те също трябва да бъдат напълно готови и върху тях вече може да бъдат залепени избраните от вас стиропорни корнизи.

На пазара съществуват множество варианти на стиропорни корнизи, но преди да направите своят избор трябва да следите за няколко важни неща. На първо място това е качеството на продукта, разбира се. Не трябва по никакъв начин да се вижда на челната страна зърнена структура на стиропора. Профилите трябва да са гладки и с хомогенна структура. Друг важен елемент, който трябва да съобразите е твърдостта и гъвкавостта на моделите стиропорни корнизи. Важно е те да са сравнително плътни и да не се огъват прекалено много, нито да са прекалено твърди и да не позволяват никакво огъване.

Когато височината на таваните в дадено помещение е по стандарт 2.60м , то подходящи са средно високи профили, до 7-8см височина на стиропорните корнизи. Ако пък помещенията са с по-голяма височина – то тогава можете да изберете и профили с 10-12см височина. Приложението на декоративните стиропорни корнизи е доста голямо. Можете да ги положите както в стаи, всекидневни, кухни, така и в мокри помещения, като бани например. Можете да ги ползвате и за прикриване на корнизите за пердета.

Декоративните корнизи също така имат едно голямо предимство – когато имате кривини на стените, то обикновено най-видимата част е при преходът с тавана, а ако монтирате стиропорни корнизи, то този проблем лесно може да бъде решен. Разнообразието от стиропорни корнизи, които ние от Sunrise предлагаме можете да разгледате в нашия каталог за декоративни корнизи от стиропор.

0