Информация

Дюшеме и паркет – каква е разликата

Дюшеме и паркет – каква е разликата

Дюшеме или паркет?

Вероятно често сте чували термините паркет и дюшеме, когато става въпрос за масивни дървени подови настилки. Какво обаче се крие зад всяко едно от тези названия и в какво се състои основната разлика? Отговорът е много прост, а всеки един от тези два типа подове е подходящ при различни ситуации.

Дюшеме

Дюшеме се нарича масивна дървена подова настилка, която може да бъде изработена от най-различни видове дървесина, било то дъб, орех, чам или други. Характерната му особеност е, че дъските са с големи размери. Тук се има предвид широчината и дължината, а често пъти и дебелината на отделните дъски. Обикновено се нарича дюшеме масивен естествен паркет, с ширина на дъската над 12см, стигаща понякога до 20-22см , а дължините са смесени – от 30см до 200см, дори 400см.

Стандартно дебелината на дюшемето е 2см, понякога достига до 4см. Дюшеметата са подходящи за полагане в помещения с по-голяма квадратура, обикновено над 30м2. Често пъти те са с фаска – скосяване на ръбовете на отделните паркетини, по продължението на две или понякога четири от страните.

По този начин още повече се откроява големият им размер и красота. Селекциите паркет могат да бъдат различни – от рустикални, с много чепове и беловини до почти напълно изчистени и с радиална структура. Често търсено е и така нареченото състарено дюшеме, което чрез обработка по специална технология изглежда сякаш е употребявано десетилетия.

Тук може да се включват различни видове тониране, смесване на цветове, изкуствено създадени наранявания и следи от пирони, тесли и други. Всички видове дюшемета могат да бъдат допълнително обработвани с байцове, за постигането на определен цветови дизайн, а също така и да се правят специфични обработки, като визия – избелване на пори, изгорял ефект и други.

Много хора предпочитат да включат в декорацията на стаята си килим, мокет или някаква пътека. Съчетани добре с дюшемето или паркета, те допринасят за пълноценен уют в дома ви. Винаги съществува проблемът с почистването и поддържането на въпросните настилки, но с навлизането на услугата машинно пране на пътеки и килими, и многообразието от цени и услуги, това вече не е такъв проблем. Така ще можете спокойно да помислите и за по-мека настилка върху красивия паркет, която освен, че ще придаде повече приветливост на дома ви, ще предпази и подовата настилка.

Паркет

Паркет от друга страна също е масивна подова настилка, която е със значително по-малки размери от по-горе споменатото дюшеме. Обикновено ширините са в рамките от 4см до 10см, а дължините не са особено големи. Дебелината е до 2см – 2.2см. Естественият паркет има едно наистина голямо предимство и то се състои в начинът му на подредба в дадено помещение.

Може да бъде нареден под формата на добре познатата рибена кост (за широчини до 7см), на квадратчета, право редене, диагонално на помещението и много други варианти. Този тип дървен под е подходящ и за по-големи и за по-малки стаи и обикновено при него няма фаска. Цената му също е по-евтина от тази на дюшемето.

Селекциите паркет са най-различни – рустик, натюр, прима, специал, в зависимост от наличието на чепове и беловини в паркетините, както и структурата – радиална и тангенциална.

Възползвайте се от онлайн чата с наш служител, за да разберете дали за вас е по-подходящо използването на дюшеме или класически паркет


0