Информация

Декинг – приложение и същност

Декинг – приложение и същност

Всяка външна дървена масивна подова настилка се нарича декинг. Декингът е предпочитан по целият свят и е доста широко приложение. Използва се за дървена облицовка както на кораби, така и на частни домове, веранди и всякакъв тип външни пространства.

Декинг се изработва предимно от екзотични дървесини – бамбук, лиственица, мербо, тик, бангерай и други подходящи за тази цел и с достатъчно висока твърдост и плътност. С течение на времето тези подови настилки е възможно да променят цвета си към по-сива гама, поради въздействието на различни външни фактори – предимно слънчева светлина. Този проблем, обаче не бива да ви притеснява, тъй като има различни продукти за поддръжка и освежаване на вашия декинг.

Ето и някои от основните приложения на декинга:

Декинг за баня

Ако желаете нещо по-различно от стандартните плочки за баня, то декингът е много подходящ в този случай. Важно е обаче да знаете, че трябва бъде добре поддържан, с редовно омасляване със специални масла за декинг, тъй като в противен случай рискувате да мухляса. Обикновено се изгражда специална дървена конструкция от същия материал, която преодолява наклона на банята и изравнява нивото.

Декинг за тераса

Какво по-хубаво от това да имате сравнително голяма тераса и да се насладите на слънчевите лъчи, стъпили върху красивото дърво – декинг. Тук вариантите могат да бъдат най-различни, като декингът може да е част от дървена конструкция, или пък наредени плътно една до друга PVC скари, върху които е монтиран. Ако смятате през зимата да го демонтирате, то по-добрият вариант са точно тези пластмасови скари, тъй като демонтажа е изключително лесен. Освен това предимство е и различната шарка – декинг летвите могат да бъдат разположени право, диагонално, или пък в други интересни форми.

Декинг за басейн

Един стилен и красив басейн задължително трябва да бъде обграден от декинг. Важно е обаче отново често да го омаслявате – поне един-два пъти годишно, за да се избегне вреда от външни природни влияния. Често декинга е предпочитан и в различни СПА центрове, както и около подходящи модели джакузи.

декинг за басейн

Декинг облицовки на сгради

Вероятно сте срещали различни екстериорни решения на модерни сгради, включващи и красиви дървени конструкции. Те именно са съставени от декинг, който е подходящ както за стените, така и за всякакъв тип прилежащи веранди.

Декинг за градината

Всъщност най-често можете да срещнете подова настилка декинг, като красиво решение за градината. Вариантите и дизайните са изключително много – от приказни пътечки, до разнообразни дизайнерски решения, дори включващи изобразяване на лого или други символи, чрез комбинация от различни видове и цветове дърво.

декинг за градината

Повече интересни решения и приложения на харизматичния декинг, ще откриете в шоурума на Sunrise на адрес: ул. Иван Денкоглу 46, София.

Попитай за цени на декинг

0