Информация

Да спасим НАО Рожен, за да има звезди над България

Да спасим НАО Рожен, за да има звезди над България

Човек винаги е гледал към звездите. Винаги сме търсили себе си някъде там в безкрая на Вселената. Винаги сме се чудили какво стои отвъд познатото ни и се простира в открития космос. Днес обаче все по-рядко обръщаме глава към звездите…

От няколко дни екипът на Sunrise следи развитието на случая с финансирането на най-голямата обсерватория у нас, на Балканите и дори в цяла Югоизточна Европа, а именно Националната Астрономическа Обсерватория в Рожен. Ние като част от българския бизнес и отделно като граждани на Република България сме огорчени от случая с недостига на финансиране на този колос на българската наука.

Именно това ни накара да се замислим какво бихме дали и ние като компания и като обикновени хора, за да запазим този страхотен успех на българската техническа мисъл функциониращ. Така, ние обсъдихме ситуацията и решихме да се включим активно в спасяването на работата на българските астрономи. Ние отлично знаем, че именно научните работници са важна част от нашия свят и тяхната отдаденост ни помага да живеем по-добре и да научаваме отговорите на редица въпроси за нас самите, макар често да ги приемаме за даденост.

У нас нерядко се случва да чакаме някой друг да реши проблема, чакаме някой друг да поеме отговорността. Днес ние заявяваме, че няма да чакаме. Ние ще действаме и ще направим всичко възможно по силите ни, колкото се може повече средства да попаднат в сметката на обсерваторията в Рожен и тя да продължи своята работа.

За времето от днес (12.11.2012) до 30 ноември Sunrise ще дари 30% от реализираната за периода печалба от продажба на всички предлагани от нас стоки на Националната Астрономическа Обсерватория в Рожен.

Надяваме се така да помогнем за спасяването на българската наука и да помогнем на хората, чиято професия, успехи, научни достижения и дори семейства зависят от този български принос към световните научни търсения.

Ние не сме голяма фирма, нямаме милиони левове приходи, но мислим, че поне можем да застанем честно и достойно и да дадем своя принос към една идея, към една кауза, за да има звезди над България.

Надяваме се да последвате нашия пример и дори да не сте наши клиенти да намерите начин да съхраните последните стълбове на това, което ни обединява като нация, като народ и като човешки същества. Благодарим ви!

Ще завършим тази публикация и призив за помощ с един цитат на един от великите астрономи на нашето време – Карл Сейгън:

„Небето ни зове! Ако не съумеем да се самоунищожим, то един ден със сигурност ще се впуснем в собствена космическа одисея!“

А ние от Sunrise ви казваме „Нека има звезди над България“ и нека по-често поглеждаме към тях!

Дарителска сметка:

Сосиете Женерал Експресбанк
4700 Смолян, бул. “България” – 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22
Институт по Астрономия, НАО-Рожен
0