Информация

Начини за полагане на паркет

Начини за полагане на паркет

Преди да закупите конкретен модел или вид паркет, необходимо е да се съобразите не само с неговия дизайн и цялостна концепция на интериора. Има технически особености, които е важно да предвидите още на най-ранен етап и най-основната от тях е начинът на полагане конкретния паркет.

Като цяло методите са три основни – клик система, лепене за пода и залепване в сглобките (нута и перото на паркета). Всеки един от тези типове на монтаж си имат своите характерни особености и са обусловени от различни фактори.

Полагане на паркет чрез клик система

С такава вградена система разполагат обикновено ламинираните паркети, вече повечето многослойни паркети, а също така и някои масивни. Панелите на паркета са произведени така, че е необходимо само отделното им така наречено заключване един към друг. Някъде можете да срещнете и наименованието лок (от английското lock – заключвам).

Полагането е бързо и много лесно, като за вариантите на масивен и многослоен паркет не е необходимо абсолютно никакви иначе стандартни процедури на залепване. Тези паркети обикновено са готово обработени и лакирани и така се спестява тяхното циклене и лакиране. В една стая със стандартни размери може да бъде положен паркет с клик система само за няколко часа. Важно е да знаете, че при този монтаж е необходимо да се положи и подложка под самия паркет.

Полагане на паркет чрез лепене за пода

Този тип монтаж на паркет е най-качественият, който можете да осигурите за този тип подови настилки. От изключително значение е да се има предвид, че този метод не е подходящ за помещения с подово отопление. Чрез залепване за пода може да се монтират и масивните и многослойните паркети.

Когато и материалите за този тип полагане са с високо качество и най-вече самото лепило, то ще получите една наистина стабилна подова настилка, която ще можете да експлоатирате с десетилетия. Преди тази процедура, обаче, важно е да бъде измерена влагата в замазката и тя да е в допустимите граници. В противен случай рискувате доста проблеми с паркета.

Лепилото за паркет трябва да има такива физико-химични свойства, че да притежава достатъчно еластичност. Когато паркета или дюшемето са качествено залепени за пода се предотвратява бъдещото досадно скърцане.

Полагане на паркет със залепване в сглобките

Този вариант се използва при готовите паркети. Това може да бъде както многослоен паркет, така и масивен или дюшеме. Когато тези подови настилки са с готов обработен горен слой – независимо дали става въпрос само за лак за паркет или пък тониране или обработка с масло, то наложително е ако нямат клик система, да бъдат залепени в сглобките или така наречените нут и перо. По този начин се предотвратява разместването на паркетините при стъпването върху готовия под.

Във всички случаи, независимо от типовете полагане на паркет, най-важното е подготовката на пода и самата замазка. Той трябва да бъде равен, да няма издатини и вдлъбнатини. Замазката трябва да е суха и не много пореста.

За повече конкретна информация относно различните начини на монтаж на паркет, заповядайте в шоурума на Сънрайз на адрес ул. Иван Денкоглу 46, София или използвайте формата за запитване.

Полагане на паркет от Sunrise

 

0