Информация

Вградени осветителни тела

Вградени осветителни тела

Методите и аксесоарите използвани за осветление днес могат да бъдат доста разнообразни. Широката гама аксесоари, включително вградени осветителни тела помага да постигнем желан ефект, а и да променяме до известна степен помещенията. Лампите за вграждане спомагат за осигуряването на основно, целево или акцентно осветление. Желателно е да следвате някои съвети, за да получите добро осветяване.

Вградените лампи и основното осветление

За да разпределим количеството светлина равномерно е желателно да поставим лампите на около 180см. една от друга. Ако те са на по-голямо разстояние една от друга ще постигнете мек ефект с по-приглушена светлина.

Погрижете се крушките, които избирате да са достатъчно мощни. Те трябва да отстоят на 90см. от стената. Това се прави с цел да се избегне крещящ и натрапчив ефект върху околните предмети.

Съобразете разстоянието, тъй като сложени много далеч крушките ще предизвикат илюзия за нисък таван и ще направят ъглите тъмни. Имайте предвид и цветовото решение на стените. Ако те са боядисани по-тъмно, закупете крушки с по-голяма мощност.

 

Какво е целево осветление и как се постига?

В зависимост от вашите предпочитания различните типове лампи могат да осветяват определена част от стаята. Така светлината е съсредоточена върху конкретен обект или е по-силна там, където е нужна.

Често лампички под формата на лунички се монтират над плотовете в кухнята, на окачените тавани в дневните, а също и в банята. Тези лампи помагат да осветим директно дадена повърхност, а това ни съдейства в извършването на различни неща в дома.

 

Светлина и акцент с помощта на вградени лампи

Лампи, които са с форма на око фокусират светлина и наблягат на различни детайли от стаята. Акцентното осветяване с тези лампи се постига лесно, тъй като светлината е насочена под ъгъл.

На пазара се продават така наречените рефлекторни крушки. Благодарение на тях може да насочите светлината с по-голяма прецизност.

 

Помощно осветление

Светлинните източници от този вид са обикновени и прикрити от погледа, но функционални и практични. Те се слагат в перални помещения, гаражи и други.

 

Аплици

Т.нар. аплици се правят в различни стилове и водят до постигане на добри дизайнерски резултати. Те се употребяват, както в интериора, така и в екстериора. Обичайно се поставят на нивото на очите, а това влияе много на атмосферата. По ваше желание може да ги съчетаете с полилеи или с друго осветително тяло.

0